Heermoes – Equisetum Arvense

Een plantje uit de paardenstaartfamilie de Latijnse naar verwijst naar de stugge haren van de paardenstaart Equisetum Arvense .

Heermoes is een kruid die je met recht nog een oer-kruid kunt noemen, door zijn lange penwortel die behoorlijk ver de grond in groeit, is hij bestand tegen alles wat hem zal kunnen uitroeien. Hij wijst ook aan “mij kun je gebruiken om je weerstand te vergroten:” Hij groeit bij voorkeur op puin en vervuilde grond een echte pionier.

De voortplanting van Heermoes gebeurt door sporen die zich bevinden tussen de schubben in de aren van de blad loze stengels.

Lidrus is een giftige soort Heermoes deze groeit op vochtige plekken en langs de waterkant. De giftige soort Lidrus krijgt bolletjes als bloem en zaad.

 

Heermoes helpt de basis energie aan te vullen op alle fronten, het is een prachtige hulp voor degene die uitgeput zijn en te veel van zichzelf hebben gevraagd.

Heermoes zorgt voor meer Chi, meer energie in je basispakketje energie. Heermoes werkt versterkend en aanvullend. Voor degene die vaak verkouden zijn en weinig energie hebben.

Oer-energie

Ben jij je oer energie kwijt? En ben je altijd maar op de vlucht, je werkt je viermaal in het rond want je hebt het gevoel anders het leven niet aan te kunnen… Heermoes brengt je je terug naar het hier en nu! Helpt je om je oer energie te hervinden en een ruggengraat op te bouwen. Ben je bekend met Astrologie, dan staat dit kruid voor de planeet Saturnus, en ademt de eigen verantwoording uit.

Heermoes staat letterlijk voor ruggengraat, wanneer je de plant goed bekijkt zie je ook dat het min of meer lijkt op een ruggengraat met ruggenwervels, de stengel is namelijk hol en heeft deelbare holtes en is uit elkaar te halen om daarna weer in elkaar te zetten. De zijtakken zijn als waren de zenuwen.

Heermoes werkt op het bindweefsel en zorgt voor meer ruggengraat en voor het gestel sterker te maken.

Heermoes is een krachtige plant om je weefsels en botten sterker te maken. Ze werkt goed als een aanvulling bij botontkalking en zorgt voor het verdrijven van urinezuur uit de botten. Ter ondersteuning van bekkeninstabiliteit, sportblessures, kneuzingen en zwakke gewrichtsbanden. Bij bot pijn, artrose en knobbels in de botten. Sporters zouden heel goed overweg kunnen met Heermoes en daar een hoop steun van kunnen hebben.

Op de longen werk heermoes versterkend, een ware remedie voor chronische bronchitis voor de nieren en de blaas is heermoes een soort beschermer en helpt zelf om het weefsel bij verzakkingen aan te sterken. Ook hier de werking om je eigen sterkte te hervinden.

Heermoes is bloedzuiverend en weerstand verhogend en heeft op de huid een krachtig verweer tegen schimmels. (weerstand en eigen sterkte)

Een aanvullend kruid met heeft veel mineralen die door ons mens heel goed opneembaar zijn. Een kruid wat bij botontkalking het eerste kan worden ingezet.

 

Zure maag

Heermoes kan niet gegeten worden wel kan je van het kruid een thee maken en samen met brandnetel een echte krachtige mengsel voor de versterking van je lijf. Mocht je nou helemaal geen thee liefhebber zijn, is er ook tinctuur verkrijgbaar die kan je zowel innemen als op pijnlijke botten en gewrichten smeren.

Of een capsule ….

Om Heermoes en de kwaliteiten van Heermoes op te nemen in je lijf is een zure maaginhoud nodig.

Om een goede maag conditie op te bouwen lees mijn volgende blog over de maag.

Heermoes is een veilig kruid maar door de diuretische werking kan het zijn dat er een kaliumverlies kan ontstaan, wat de toxiciteit van digoxine, digitalis, lithium kan verhogen mocht je andere medicatie gebruiken.

 

Wat zit er in Heermoes

De volgende stoffen en mineralen bevat heermoes , silicium (Si),kalium(K),mangaan(Mn),kiezelzuur(Si),calcium(Ca),magnesium(Mg),natrium(Na),ijzer(Fe),zwavel(S),zink(Zn),chroom(Cr) en fosfor(P). Looistoffen, bitterstoffen, Saponinen, Organische zuren , sporen alkaloïden , Etherische olie

Tijdens mijn opleiding heb ik veel boeken geraadpleegd om mijn kennis te vergroten. Ook voor dit onderwerp heb ik verschillende bronnen gebruikt. Hoewel mijn kennis uitgebreid is, weet ik dat ik niet alles weet. Daarom raad ik altijd aan om professioneel advies in te winnen bij het gebruik van kruiden in combinatie met medicijnen.

Deze boeken heb ik gebruikt , het groot handboek geneeskrachtige planten van Geert Verhelst, Signatuur van kruiden van Yvonne Maessen , Kruid en Mens van Marlies Engels, het kruidenboek van Ingrid en het Handboek voor Gemmotherapie van Ted Gerretzen.

 

Mijn opleiding begon aan de Academie voor Natuurlijke geneeswijze in Meppel ….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *